Ralph and Daphne going South East

Beef Balls!

Alweer de vierde wereldstad die we kunnen afstrepen van onze lijst. Na Bangkok, Kuala Lumpur en Singapore keken we erg uit naar Jakarta en onze eerste kennismaking met de Parel van het Oosten, Indonesië. Het valt op dat Jakarta erg vervuild is. De hemel is vies geel/bruin van kleur. Veel meer nog dan Bangkok. We zijn al erg behendig in het zoeken naar vervoer waar de toerist weinig gebruik van maakt en de locals des te meer. Taxi's zijn hier al relatief voordelig in vergelijking met Nederland, maar een publicbus waar je 2 uur inzit slaat alles. De blijft de teller steken op omgerekend € 1,80! Onze residentie (zo heette het echt!) lag in een wijk die gedeeld werd met een sloppenwijk. Volgens onze kaart na de rontonde de eerste rechts... Je raadt het al, we liepen dwars door de sloppen van Jakarta. Uit elke krot kwam wel een kreet: Hi mister of Hi miss. De avond was inmiddels gevallen, onze spullen in de hotelkamer en klaar om een heerlijke maaltijd te scoren. Lokaal eten brengt een klein risicootje met zich zich mee, je weet nooit precies wat je krijgt! Zo kreeg Daf een kommetje met 3 ballen waar een velletje omheen zat en draadjes aan hingen (beef balls volgens de kaart). Tja... wat zal het zijn.. De volgende dag de stad verkennen. Na het nodige leeswerk etc. heeft Jakarta toch minder te bieden dan we dachten. Eigenlijk voor ons een redelijk saaie en onwijs drukke stad. We zijn dan ook halverwege de dag ons hotel ingedoken voor het eerste zwembad in 3 weken tijd. Het zwembad lag op de 5e verdieping van het hotel. Je had vanuit de jaccuzi een prachtig uitzicht over de stad. Heerlijk om daar een middag in te vertoeven.  Als we zeggen Bandung,  hebben we het, na Jakarta over de grootste stad op Java. 2,7 miljoen mensen proberen hier hun centjes te verdienen. Verschrikkelijk om te zien hoe arm de bevolking hier is. En dan is het nog niet eens een hongersnoodland in Afrika. Baby's van een paar maanden liggen hier in een hoekje op straat, mensen die in letterlijk in de goot liggen. We hadden in Bandung een hotelletje van Rp 200.000/nacht (voor euro's delen door 12.000). Bewust even een budget accomodatie om enigszins op de kosten te letten. We betaalde niet veel, maar het was ook zo vies... We zijn 2 nachtjes gebleven, en ook 2 dagen niet gedoucht. We hebben vanuit Bandung een actieve vulkaan bezocht. Na 1500m hoogte kwam de lucht van rotte eieren en dus de zwavel je al tegemoet. Even doorbijten, maar het was gaaf! Een onwijs grote krater waar in 1969 de laatste uitbarsting is geweest. Bij een vulkaan horen natuurlijk ook hotsprings. In de krater lagen kleine baden waarin je kon pootje baden. De kleinste baden kookten door de enorme hitte, die door de gaten in de aardkorst werden veroorzaakt. Natuurlijk hebben we even de slippertjes uitgedaan en lekker onze vieze voeten afgespoeld in een iets minder hete hotspring. Stel je een reisbus voor. Denk aan de beenruimte. Niet veel, maar ook niet heel weinig. Denk nu aan dezelfde bus maar dan met 8 stoelen meer. Zoom in gedachte even in op hoe de beenruimte nu is... Probeer zo comfortabel mogelijk te gaan zitten want je mag nog 6,5 uur..  Uiteindelijk kom je uit in Pangadaran. Een kustplaatsje dat in 2006 hard getroffen is door de tsunami. We hebben een super gezellig guesthouse gevonden ( slechts Rp 100.000 incl breakfast!). Ze hebben hier zelfs huisgemaakte yoghurt, en zooo lekker!! 's Avonds met nog twee Nederlandse meiden lekker gaan eten in een strandtentje. We werden verrast door livemuziek en nog meer gezellige mensen! Het was dan ook vrij snel besloten om hier lekker een aantal dagen te blijven hangen zoals dat in de backpackerswereld heet. Motorbike gehuurd en samen met 2 Belgen naar een buurtdorpje (ongeveer 35 km verderop) gereden. We hebben hier onze eerste surfskills geleerd! Clean waves, veel kracht en goede crawl. Surfing on the lip gaan we in Bali verder finetunen... Jullie horen het, dat surfen is als Audi en een ziekenhuis.  In Indonesië weten ze hoe je verjaardagen moet vieren! Precies om 12 uur speelde de liveband in de strandtent een 'Happy Birthday to You'. Kregen we een lokaal lekkernij en moesten we mee dansen en zingen. Dit ritueel duurde ruim een half uur! Voor in de avond hebben we een grote taart besteld, en iedereen uitgenodigd om mee te eten. De dag zelf hebben we een excursie gedaan met onze Belgische vrienden. De motorbike stond 's morgens al klaar, en we hebben die dag onder andere de Green Valley en Green Canyon gezien. Dit zijn natuurgebieden in de regio. We zijn van watervallen gesprongen, hebben in grotten gezwommen en hebben een schildpaddenopvanghuis bezocht.  De eigenaresse van de strandtent had een grote cake beloofd, maar deze taart sloeg alles! Wat een ongelooflijk lekkere taart was dit. Chocolade cake, blackforrest fruit inside en de finishing touch van een dikke laag slagroom! Hmmmm. Al met al een verjaardag om nooit te vergeten! Alle E-cards, smsjes en emailtjes uit Nederland maakten het natuurlijk nog leuker.  We gaan nu verder in Oostelijke richting, Bali komt al in zicht!!  Veel liefs, D&R PS. Die Beef Balls uit Jakarta smaakten volgens Daf heerlijk! ;)

Reyn

Hallo schatjes,
ff snel een reactie, misschien heb je de computer nog aanstaan!
Jullie raken al lekker thuis in het verre oosten.
Superleuk om daar je verjaardag te vieren hoor.
Dat zal altijd een referentie punt blijven van komende verjaardagen. Hier heeft de herfst inmiddels zijn intrede gedaan. Zware regen en veel blad verlies.
Voor mij is het nu koopavond en aansluitend nog ff tennissen, heerlijk!
Geniet heerlijk verder en tot spreeks, Reyn
xxxx

Noortje

Heerlijk om weer te lezen! Wat een belevenissen! De herfst is hier in Nederland behoorlijk binnen getreden hoor! Ik ga zondag gezellig met je ouders en Milou op stap. Samen met Tim en Luc naar Koningin Julianatoren! We zullen ze goed laten plassen voor we gaan.... Kussss van ons

MenS

GEWELDIG!
Wat weer een heerlijk en gezellig lezend verhaal!

Lieve groetjes Van ons ! xxx

Rene

He lieverds,
Zit hier een prachtig tropisch verhaal te lezen terwijl hier de regen, hagel en harde wind tegen de ruiten beuken.
Schatten wat een geweldige reis maken jullie ervan.
Ralph, dit zal zeker een verjaardag geweest zijn die je je de rest van je leven zal bij blijven.
Ook de foto's geven ons een prachtige kijk op jullie belevenissen.
Lieverds, tot skypes, mails, bels en tot gauw

dikke kus

Jacqueline

Wat genieten weer van dit verhaal. Jullie maken wel wat mee zeg. En Ralph, dit was een verjaardag om nooit meer te vergeten, lees ik wel. Blijf lekker genieten en blijf voorzichtig met reizen :-) Liefs en dikke kus

trees

Hoi reizigers, Ralph nog gefeliciteerd. Ik heb zeker aan je gedacht, maar mijn gedachten niet op papier aan je gemeld. Dus nog vele, gelukkige en gezonde reislustige jaren toegewenst. Mooie foto's van weer nieuwe residoelen, prachtig die waterval. Lieve groetjes van ons.
Wij hebben zaterdagavond nog een keezfinale en dan zondag zwaaaien we de surinamers uit op Schiphol. Wat zal het weer stil zijn in huis! Tto het volgende verhaal. Trees

Miek

Allereerst nog gefeliciteerd Ralph! Ik had me volgens mij ook nog niet gemeld :). Leuk verhaal weer! Jullie blijven het spannend houden hoor, vandaag op telegraaf.nl gelezen dat er 'n Nederlandse was overleden bij een ongeluk op Java... Ik was blij dat Lisa snel contact met jullie had!

Zoals al eerder beschreven is hier de herfst echt begonnen. De eerste zieken melden zich zelfs al! Jullie nog niet ziek geworden van verkeerd eten ofzo? (bijv. meat balls.... ;)

Goede reis verder!

X Miek

Pim en Cécile

Wow wat een geweldige foto's en wat een verhaal! Bizarre cultuur hebben die mensen toch... Maar het is wel een stuk vrijer dan aan deze kant van de wereld. Hier staat op elk bordje wat je wel en niet mag en wat het kost als je de regels overtreedt. Dus lekker ervan genieten dat je nog van watervallen af mag springen :)!
Wij zijn inmiddels onze laatste week ingegaan... Maar genieten nog volop. Nu eerst een lekker visje op BBQ waarna de marshmallows weer volgen.
Veel plezier!!!!
Veel liefs uit het zonnige Malibu :) x x x x

Peter

Erg leuk om jullie zo te volgen, al word ik wel 'n btje jaloers. Geniet lekker van dat prachtige Bali. Daarna Australie??

Gr. P.

Yentl

Heeey lieverds...
Wat leuk al die verhalen.. En wat tof dat jullie een aardbeving hebben meegemakat, wel eng zeker ;)
Bali lijkt me super tof!! Ik hoop dat jullie nog lekker genieten van jullie reis.. Ben wel jaloers op jullie hoor...
Nou schatten vergeet niet ergens een lekker cocktailtje te drinken he ;)

xxxx

Moniek

Leuk, leuk, leuk!! Ik hou jullie goed in de gaten hoor ;). Mooie verhalen en foto's! Leuk je laatst ff via whatsapp gesproken te hebben Daph :). Ga er nog maar even heeeeel goed van genieten! Xx